Auto Verdi Speciallager

Auto Verdi Speciallager

Specialkullager ger NASCAR-bilar mer effekt

Med ett specialkullager i sina oljepumpar ger Auto Verdi sina kvalitetsmedvetna kunder mer motoreffekt, vilket bland annat lett till att deras detaljer funnits i vinnande NASCAR-bilar sedan 2002.

– Ingen vill bryta en tävling på grund av en trasig oljepump, säger Vice VD, delägare och chefsingenjören sedan 1996 på Auto Verdi. Där andra tillverkare haft svårt att hålla kvaliteten har Nomo nått ända fram, vilket gör att vi nu har ett eget kullager som passar optimalt för vårt ändamål.

 

I Dalarna hittar vi ett litet företag med hela världen som marknad och med en diger meritlista. Auto Verdi tillverkar detaljer för tävlingsbilar som sedan levereras till kunder i hela världen.

 

Svårt att hitta leverantör

Chefsingenjören förklarar att företaget haft svårigheter att hitta en leverantör av specialkullager som kunnat tillgodose Auto Verdis krav.

– Helst vill man tillverka stora serier av den typen av lager som vi behöver, men vi har svårt att köpa så stora antal. Vi kan nu köpa mindre batcher, vilket är mycket viktigt för vår del och detta var inget hinder för Nomo, berättar han.

Utöver själva antalet ställde Auto Verdi krav på leveranssäkerhet, kvalitet och utformningen av ett speciallager som ska fungera optimalt.

– Våra kunder är väldigt effektstyrda, samtidigt är leverans och tillförlitlighet också viktigt för dem. Nu har vi ett kullager som passar oss optimalt och där andra tillverkare haft svårt att hålla kvaliteten har Nomo nått ända fram, framhåller chefsingenjören och tillägger: – Nomo håller alltid utlovade leveranstider, det är vi väldigt nöjda med. Servicen vi får är alldeles utmärkt.

 

Delaktiga i många titlar

Auto Verdi grundades 1988 och tillverkade ursprungligen vevstakar till racingmotorer. I samband med att delägaren och chefsingenjören klev in i företaget 1996 expanderade produktionen till att även omfatta oljepumpar. Det första stora mästerskapet där man vann med hjälp av oljepump från Auto Verdi kom 1998 med Paul Gentilozzi i Trans-Am serien. Sedan dess har det resulterat i andra stora mästerskapstitlar i NHRA Pro Stock och flera NASCAR-titlar.

 

Specialkullager ger ökad effekt

Detaljerna blev snabbt uppskattade i tävlingskretsar och numera säljs produkterna över hela världen; från Europa, Australien och Nya Zeeland till Japan, Malaysia och USA.

– Vi är inte så stora men vi jobbar inom en smal nisch, då måste man ha hela världen som arbetsfält, säger chefsingenjören. Att vi lyckats komma med i NASCAR är ett kvitto på att vi gör bra produkter. Man vänder sig till oss när man är noga med kvalitet och funktion. Auto Verdis oljepumpar är eftertraktade i tävlingsbranschen främst då de hjälper motorerna att nå högre effekt. Detta tillåts till viss del tack vare det specialkullager som Nomo levererar till oss, säger han och ger en förenklad beskrivning av hur det fungerar.

– Till skillnad mot ett vanligt kullager, som är öppet, har våra lager en tätande skyddsplåt över sig så att oljan inte kan smita förbi. Det leder till att vi får högre verkningsgrad i pumparna som i sin tur ger mer effekt i motorerna.

 

Auto Verdi webben
NASCAR webben
NASCAR Wikipedia
Pro Stock webben